Couperose


Couperose is een huidaandoening waarbij oppervlakkige bloedvaatjes in uw huid uitzetten. We onderscheiden 2 grote soorten, die zowel afzonderlijk als te samen kunnen voorkomen:

 • Diffuse-couperose merk je aan de permanente, egaal rode huid, voornamelijk op de wangen, het voorhoofd en de kin.
 • Gewone couperose merk je aan de zichtbare rode en paars-blauwachtige bloedvaatjes op de wangen en rond de neus."

Wat is het verschil tussen Couperose en Rosacea?

Rosacea komt nooit voor zonder de onderliggende couperose. Eigenlijk is rosacea een gevorderde vorm van couperose, waarbij naast rode vlekken en eventueel zichtbare bloedvaatjes ook puistjes, rode bultjes en etterkopjes kunnen opduiken.

Een extreme variant van rosacea is rhinophyma: een zogenaamde 'dronkemansneus', waarbij de huid op en rondom de neus er rood, dik en hobbelig uitziet. Het ontstaat door de groei van bindweefsel en talgklieren in de huid."


Hoe manifesteert Couperose zich? Wat zijn de oorzaken, of hoe wordt Couperose getriggerd?

 • Erfelijkheid: de aanleg voor couperose of rosacea kan familiaal bepaald zijn. Zit het dus 'in de familie', dan heb je meer kans om het te krijgen.
 • Huidveroudering:
  • De bloedvatwand bevat collageen dat stilaan afbreekt naarmate je ouder wordt. Hoe minder collageen, hoe minder elasticiteit, en hoe langer de bloedvaatjes zullen blijven openstaan.
  • Bovendien verdunt de huid naarmate je ouder wordt, waardoor de bloedvaatjes zichtbaarder worden.
 • Medicatie: cortisone zet de bloedvaten open. Mensen die het langdurig innemen of smeren, kunnen couperose en rosacea als bijwerking krijgen.
 • Huidverzorging: sterke ingrediënten zoals glycolzuur of retinol en invasieve behandelingen zoals een peeling of microdermabrasie, kunnen de huid irriteren. Zo kan couperose verergeren en uiteindelijk overgaan naar rosacea. We raden daarom steeds aan bij mensen met couperose om nooit producten te gebruiken die glycol of retinol bevatten.
 • Uv-straling: je huid onbeschermd blootstellen aan de zon breekt collageen af, wat er terug voor zorgt dat de bloedvaten fragieler worden. 
 • Omgevingsfactoren: warmte afkomstig van bijvoorbeeld de zon, de sauna of een sportsessie, kan de bloedvaten openzetten en een opstoot veroorzaken.
 • Emotionele factoren: stress en emotie hebben een invloed op de bloedvaatjes.
 • Eten en drinken: ook alcohol, koffie en pikante maaltijden kunnen een opstoot uitlokken.
 • Demodex-mijt: een zeer kleine mijt die bij veel mensen in de huid zit. De meesten merken daar niks van, maar als ze in grote hoeveelheden voorkomen, dan kunnen ze ontstekingen veroorzaken. Studies toonden al eerder aan dat mensen die last hebben van rosacea, een verhoogd aantal van de demodex-mijt in de huid hebben zitten.

Zowel couperose als rosacea kenmerken zich door opflakkeringen en terugvallen, maar aangezien het chronische aandoeningen zijn, gaan ze helaas nooit meer volledig weg. Afhankelijk van de ernst, bestaan er gelukkig wel verschillende manieren om ze in toom te houden. We bieden zowel een gespecialiseerde kuur aan die werkt op basis van ozon, maar ook Juliette heeft speciaal voor Couperose een zachte behandeling ontwikkeld.

De behandelingen voor zowel Couperose als Rosacea zijn nagenoeg hetzelfde, aangezien rosacea niet behandeld kan worden zonder ook de onderliggende couperose aan te pakken."


Hoe verhelpen we Couperose met Juliette Armand Sensi therapie?

We starten de behandeling met een zachte reiniging en verwijderen eventuele make-up en onzuiverheden.

Daarna passen we het 'Enzymatic Exfoliating System' toe, een speciaal voor Couperose door Juliette Armand ontworpen fase waarin we een enzymatische exfoliatie combineren met een stimulatie van uw huidcellen. Het speciaal huidgevoelig exfoliatiesysteem passen we in 2 stappen toe:

- We kiezen voor een enzymatisch masker op de huid rond de ogen, die een zachte exfoliatie biedt zonder irritatie te veroorzaken. Dit peeling/masker zorgt voor een verhelderende werking en werkt naderhand als oogbescherming. 

- Vervolgens gebruiken we een zachte peeling voor de rest van het gelaat

Daarna volgt het 'Hydra Calming system', waarbij de irritatie van de huid verlicht wordt door een combinatie van Vitamine B met foliumzuur. uw huid wordt ook gehydrateerd en wordt verlicht van erytheem.

De laatste fase is het 'Hydra Protecting System', die gericht is op het nog verder verzachten van irritatie en erytheem, en voornamelijk ook het verstevigen van uw huidbarrière. Onder meer door het aanbrengen van een hydrolipidefilm zorgen we voor een goede bescherming van uw huid.
Om af te sluiten, beschermen we uw huid met een goede zonnebescherming


Hoe helpt ozontherapie bij Couperose of Rosacea?

Heel specifiek voor mensen met Couperose of Rosacea, kunnen we dankzij onze ozontherapie de klachten en zichtbare huidaandoening sterk gaan verminderen, zelfs tot reeds 20% vermindering van roodheid en ontstoken haarvaten na een eerste sessie!

Schoonheidssalon Patricia adviseert deze Couperose/Rosacea behandelingen enkel in kuurvorm, vermits één enkele behandeling niet voldoende is om een eerste duurzaam resultaat te bekomen.

Een eerste fase bestaat uit een kuur van 5 wekelijkse sessies, waarna een evaluatie gebeurt en daarna de frequentie van behandelen kan aangepast worden naar bv. eens om de 3 weken, om het behoud van het bekomen resultaat niet te verliezen.

In tegenstelling tot een PUVA behandeling (met schadelijke UVA lichtstralen) is een Couperose/Rosacea ozonbehandeling een volkomen gezonde, pijnloze, aangename behandeling die uw huid, de rode ontstekingen en de haarvaten sterk kalmeert en desinfecteert zonder daarbij de beschermlaag van uw huid aan te tasten. Bij PUVA wordt je nl. eerst overgevoelig gemaakt voor UVA straling en daarna in een lichtcabine blootgesteld aan schadelijke UVA- stralen. Het helpt uw klachten te minderen, maar helpt het ook uw gezondheid?!

Resultaat na slechs 1 Ozon Thermophoresis sessie!
Resultaat na slechs 1 Ozon Thermophoresis sessie!

Onze gespecialiseerde behandelingen tegen Couperose