Zwangerschapsmasker (Melasma)


Een zwangerschapsmasker of Melasma is één van de meest voorkomende pigmentstoornissen bij vrouwen van vruchtbare leeftijd. Melasma is een goedaardige, niet besmettelijke, huidkwaal die hyperpigmentatie vormt op het gezicht. Gelukkig valt Melasma zeer goed te behandelen!


Wat is Melasma? Wat zijn de grootste oorzaken van een zwangerschapsmasker?

Een exacte oorzaak voor melasma is niet bekend, het is wel duidelijk dat er bij melasma sprake is van een overgevoelig pigmentsysteem. Melasma ontstaat vooral op de wangen, het voorhoofd, rond ogen en boven of op je lippen. Hoe de vlekjes precies uitzien, is verschillend. Kleine, groot, donker, wat lichter. Soms ontstaan ze ook op andere plekken op je lichaam, zoals je hals of armen. 

Pigment is een bruine kleurstof in je huid die wordt aangemaakt door blootstelling aan zonlicht. Hoe meer je in de zon vertoeft, hoe meer pigment er aangemaakt wordt. Het geeft je dat mooie bruine kleurtje op uw zomervakantie. Wanneer dat bruiningsproces verstoord wordt, dan maakt uw huid op sommige plekken extra pigment aan. Deze plekjes worden donkerder en zo ontstaan pigmentvlekken. 

Veel of onbeschermd in de zon vertoeven, of hormonale schommelingen zijn de grote boosdoeners bij Melasma. Daarom komt het dan ook vaak voor bij zwangere vrouwen. Het zwangerschapsmasker is een gevolg van de zwangerschapshormonen die door je lijf gieren: progesteron en oestrogeen. Deze stimuleren o.a. de aanmaak van pigment. 

Nieuw pigment- en moedervlekken ontstaan, en bestaande vlekken worden groter of donkerder. Ook je normale huidskleur kan dan iets donkerder zijn dan voorheen. Dit zie je onder andere terug bij de tepels en op de middellijn van je buik (de zwangerschapsstreep). Ook erfelijkheid kan een rol spelen. Had uw moeder last van melasma tijdens haar zwangerschap? Grote kans dat jij dat dan ook zult hebben!


Waardoor krijg je Melasma? En krijgt elke zwangere vrouw last van een zwangerschapsmasker?

De volgende factoren kunnen leiden tot een verhoogde activiteit van de pigmentcellen en melasma veroorzaken:

- Ontstaan of getriggerd worden door zwangerschap
- Kunstmatige UV-straling
- Het gebruik van anticonceptie 
- Erfelijkheid
- Het gebruik van bepaalde cosmetica
- Het gebruik van sommige anti-epileptische geneesmiddelen (lees goed de bijsluiter van je medicatie! Er zijn antidepressiva die onder anti-epileptische geneesmiddelen vallen!)

Mannen hebben er maar zeer zelden last van. Het treft vooral vrouwen van vruchtbare leeftijd, en er is een serieus verhoogde kans dat je melasma krijgt tijdens een zwangerschap (daarom ook de naam 'zwangerschapsmasker'). Zo'n 50% tot 70% van alle zwangere vrouwen krijgen immers met een zwangerschapsmasker te maken!


Hoe vermijd ik nu best Melasma? Hoe voorkom je een zwangerschapsmasker?

Melasma helemaal voorkomen? Dan zit er niks anders op dan zoveel mogelijk uit de zon te blijven. Even naar de kruidenier? Smeer een dikke laag zonnecrème op (minimaal factor SPF 30). Misschien nog beter: draag een petje of zomerhoed zodra je zonlicht opzoekt. Hou voor alle zekerheid steeds een zonnecrème bij, zodat je altijd bescherming bij je hebt zodra de zon doorbreekt! 

Kies in uw zwangerschap steevast voor schaduw, ga niet onder de zonnebank en bedek je lichaam zoveel mogelijk. Zo blijf jij vrij van een zwangerschapsmasker! Ga je toch de zon in? Smeer jezelf dan om de twee uur in met een hoge SPF factor! 


Ik heb Melasma. Hoe kan ik Melasma zelf behandelen?

Ook al let je nog zo goed op, soms is het gewoon niet te voorkomen. Bij de meeste vrouwen verdwijnen de vlekken gelukkig vanzelf na een bepaalde tijd. Soms is het helaas permanent.

 Gebruik tijdens je zwangerschap niet zomaar allerlei crèmes tegen de pigmentvlekken. Deze kunnen schadelijke stoffen bevatten voor je ongeboren kindje. Wacht de komende maanden af en kijk of het vanzelf wegtrekt. 

Meestal duurt het een maand of drie voordat de vlekken weer helemaalweg zijn. Om die tijd te overbruggen kan je make-up dragen, of gewoon fier die zwangerschapsvlekken trotseren! Trekt het na de geboorte nog niet weg? Zoek dan een goede crème tegen pigmentvlekken, zoals deze Melan Tran3x gel cream van Mesoestetic.


Melasma gelaatsbehandelingen