Zo eet je je huid van binnenuit gezond!

15-06-2019

Wist u dat ongezond eten ook rimpels en huidverslapping veroorzaakt? Heeft voeding echt een grote invloed op uw huid? Kan je huidproblemen ook oplossen door anders te eten? Wat mag en wat eet je beter niet.. Vandaag zetten we alvast één stap in de goede richting!

Wat mijd ik best zoveel mogelijk?!

Suiker is slecht voor de tanden, dat weet iedereen. Maar wist je dat suiker ook de grootste boosdoener is bij huidveroudering?! Suiker veroorzaakt nl. glycatie, een proces waarbij schadelijke moleculen het collageen in de huid aantasten en daarmee de huidveroudering versnellen. Uw huid wordt hierdoor trouwens ook gevoeliger voor ontstekingen. Bij acne is het schrappen van suiker uit je dieet alvast het eerste dat je zou moeten proberen!

Natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan! Frisdrank, snoep en koek, wijn, soep, saus en zelfs brood bevat suiker. Daarnaast maakt uw lichaam zelf ook suiker aan. Probeer dus best zoveel mogelijk garaffineerde koolhydraten (zoals wit brood, witte rijst, witte pasta en aardappelen) te vermijden, want deze koolhydraten zet uw lichaam om in suiker. Doe je dat consequent, dan zal je al snel merken dat je huid gaat stralen en je ook meer energie zal krijgen!

Wat eet ik dan best wel?!

Verse producten. Een huid in topconditie bekom je door het gebruik van verse producten. Kies geen pakjes of zakjes maar kies verse groenten, vers fruit, scharreleieren, biologisch en 'diervriendelijk' gekweekte kip voor de carnivoren onder ons, noten en zaden. Daarin zitten nl. alle voedingstoffen die uw huid nodig heeft. De belangrijkste stoffen zijn eiwitten, omega 3 zuren en antioxidanten zoals vitamine C. Kleur is voor mij ook een belangrijke richtlijn. Hoe meer kleur je groenten en fruit heeft, hoe gevarieerder en gezonder uw dieet wordt! Donker gekleurd fruit bevat veel meer antioxidanten dan bijvoorbeeld een appel of een peer.

Worteltjes. Voor de aanmaak van cellen en weefselstructuur van de huid, heb je vitamine A nodig. Deze maakt je lichaam zelf aan uit zogenaamde carotenoïden.. en die zitten bijv. in worteltjes!

Spruitjes. Een 'jeugdtrauma' voor velen, maar deze minikooltjes bevatten veel meer vitamine C dan sinaasappels! Vitamine C is nodig voor de vorming van bindweefsel en zorgt voor een stevige huid! Lust je die spruitjes helemaal niet? Geen nood want vitamine C vind je ook in (citrus)fruit, andere koolsoorten, kiwi's, bessen en aardbeien (geen suiker aan toevoegen!)

Zonnebloemolie. Vitamine E is een antioxidant die je huidcellen beschermt tegen vrije radicalen. Het is belangrijk om voldoende vitamine E binnen te krijgen. Dat kan perfect via plantaardige oliën en plantaardige producten zoals granen, noten, zaden en (wederom!) groenten en fruit.

Eieren. Het zogenaamde vitamine B-complex, waarvan vooral B2, B3 en B8, zijn zeer belangrijk voor een gezonde huid. B2 vind je in graanproducten, B3 vind je voorla in vlees, vis, graanproducten en .. groenten en fruit! B8 zit onder andere in eieren, melk, sojaproducten, noten en pinda's.

Vette vis. Omega 3 vetzuren dragen bij aan een gezonde huid. Studies tonen aan dat deze zuren een gunstige invloed hebben op eczeem en allergieën. Ook een droge huid heeft hier baat bij. Niet onbelangrijk te weten dat deze zuren ook beschermen tegen hart- en vaatziekten! De Gezondheidsraad adviseert om twee keer per week vis op tafel te zetten, waarvan zeker één keer een vette soort zoals makreel, zalm, paling, haring, sardines of forel.

Tomaten. Daarin zit lycopeen, het stofje dat de tomaten een rode kleur geeft. Het is een antioxidant die je huid behoedt tegen verbranding en veroudering als gevolg van zonlicht. verse tomaten, tomatensap of - soep en ketchup zijn rijk aan lycopeen.

Drink ook voldoende water, dagelijks anderhalve tot twee liter! Als je te weinig drinkt, dan droog je uit en wordt de huid minder elastisch en wat slapper. Van veel extra water drinken, wordt je huid echter niet 'extra' mooier.


Helaas bestaat er dus geen magisch ingrediënt of pilletje dat je eeuwig jong en rimpelloos houdt. Maar de juiste voeding helpt je wel een flink stuk om de huid in topconditie te houden! 

We hopen dat deze blog alvast heeft meegeholpen aan het bekomen en behouden van uw gezond en stralend velletje!