Volop genieten zonder u achteraf schuldig te voelen!

23-02-2019

Van zodra de zon komt piepen, willen we graag zo veel mogelijk van het zonlicht profiteren! Doen! Want één uur daglicht komt maar liefst overeen met 2,5 uren kunstlicht!

Zorg er voor dat je dagelijks minstens een uur buiten vertoeft zodat het lichaam voldoende  cortisol kan aanmaken. Een tekort aan cortisol uit zich nl. in vermoeidheid en neerslachtigheid en bovendien stimuleert een gebrek aan daglicht ook het slaaphormoon melatonine!

Echter willen we dat pure genot wanneer we de zon heerlijk warm op onze huid voelen, niet verstoren met de gedachte: 'Vergroot ik nu niet de kans op huidkanker?'

Ongebreideld zonnekloppen dienen we uiteraard te vermijden. Lees daarom best even verder, zodat we ons niet hoeven schuldig te voelen achteraf!

De zon is in het algemeen goed voor je. JUIST!

Zonlicht stimuleert de aanmaak van vitamine D, nodig om kalk en mineralen uit onze voeding op te nemen. Belangrijk dus voor het versterken van ons beendergestel. Zon heeft ook een positieve invloed op psoriasis en eczeem en ons gemoed vaart er ook wel bij!

Een beetje roodheid in het begin hoort er bij. Dat rood verandert nadien wel in bruin. NIET JUIST! 

Door de blootstelling aan de zon produceert onze huid melanine om te beschermen. Dat geeft ons die bruine tint. De huid wordt echter rood als er te lange blootstelling aan de zon is, als gevolg van vrijgekomen stoffen die de bloedvaten in de onderliggende lederhuid doen uitzetten. 

Wie al een kleurtje heeft, hoeft zich niet meer in te smeren. NIET JUIST! 

Een bruine huidskleur beschermt maar in lichte mate tegen UV-stralen en is te vergelijken met de bescherming van een zonneproduct met een heel lage factor. De gebruinde huid voorkomt trouwens niet  de andere nefaste lange termijn gevolgen zoals vroegtijdige veroudering, rimpels en verhoogd risico op huidkanker. Blijven smeren is dus de boodschap!

Als een kind verbrandt door de zon, is dat extra schadelijk. HELAAS JUIST! 

Zonnebrand opgelopen tijden de kindertijd verhoogt sterk het risico op bepaalde vormen van huidkanker op latere leeftijd. De gevoeligste periode loopt tot 20 jaar. Hoe vaker een kind tijdens zijn/haar jeugd verbrand is geweest, hoe groter de kans dat het als volwassene huidkanker ontwikkelt!

Bij bewolkt weer kun je niet bruinen of verbranden. NIET JUIST! 

Wolken houden maar een deel van de zonnestralen tegen. 95% van de UV-stralen bereiken nog steeds de aarde. Ook de temperatuur is niet bepalend om zonnebrand op te lopen. Op een koele maar zonnige dag kan een fris windje zeer bedrieglijk zijn en kan je net zo goed verbranden als op een bloedhete dag!

Als je een waterbestendige zonnecrème gebruikt, hoef je je na het zwemmen niet opnieuw in te smeren. NIET JUIST!

Een waterproof zonnecrème blijft wel beter zitten dan gewone zonnemelk, maar na het zwemmen zal niet veel meer van het product overblijven, zeker niet als u zich nadien nog afdroogt. Het nut van een waterproof zonnecrème is vooral dat u in het water en bij het transpireren beter beschermd blijft. Weer aan de kant moet u zich opnieuw insmeren.

Gezond bruinen bestaat niet. HELAAS JUIST!

Een gebruinde huid heeft sowieso altijd schade opgelopen, en deze kan op lange termijn bijdragen tot vorming van huidkanker. Het maligne melanoom is een huidkanker die ontstaat uit de pigmentcellen, m.a.w. uit de bruine vlekjes op onze huid. Het is de gevaarlijkste vorm van huidkanker.

Genieten van de zon moet echter zeker kunnen! Wees gewoon voorzichtig. Neem steeds een goede beschermende zonnecrème of - gel mee, waar je ook bent. Een terrasje is super gezellig maar o zo gevaarlijk zonder bescherming. Ga niet zonnebaden op het heetst van de dag. Zoek tussen 12 en 16 uur de schaduw op of draag beschermende kledij en een leuke pet! En vooral: VOORKOM ZONNEBRAND!

Schoonheidssalon Patricia voorziet in een zeer kwaliteitsvol gamma zonneproducten uit de Juliette Armand zonnelijn. Het voordeel van deze lijn is dat er, naast de revolutionaire antitox technologie die hedendaags de allerbeste bescherming in de markt biedt, ook werkstoffen aan toegevoegd worden die reeds actief de rimpeltjes bestrijden en zorgen voor een veel betere, blijvende hydratatie t.o.v. de meer conventionele zonnemerken!