Proost! Santé! Cheers! Cin Cin! Salut! 

29-06-2019

Een lekker koud biertje of een goed fris gekoelde limonade...zalig toch bij deze hete zomerdagen! Of houden we het liever bij een stevig glas water, liefst zo koud mogelijk? Of juist niet?

Hoe ontsnappen we tegen een oververhitte motor en houden we onze vochtmeter op peil?

Elk drankje helpt uiteraard tegen de dorst, maar let er vooral op dat je genoeg drinkt! 

Een lekker koud glas krijgt meestal de voorkeur, die zorgt nl. voor onmiddellijke afkoeling, waardoor het lijkt dat uw dorst sneller gelest wordt. Maar is dat ook zo?!

Wanneer we vocht nodig hebben, dan zorgen onze hersenen voor een dorstprikkel. Deze dorst verdwijnt van zodra onze receptoren in de mond voldoende vloeistoffen te verwerken krijgen. De vochtmetertjes gaan stijgen en de dorstprikkel verdwijnt terug. De dorstprikkel verdwijnt echter veel sneller bij het drinken van koude drank, omdat kou de vochtreceptoren in de mond licht irriteert waardoor de dorst sneller voorbij lijkt te gaan.

Amerikaanse studies wezen uit dat personen die koud water dronken, sneller een verzadigd gevoel hadden en zelfs dachten meer te hebben gedronken dan personen die drank op kamertemperatuur nuttigden. De werkelijkheid was echter net andersom!

Het perfecte bewijs dat je dus sneller kans loopt op uitdroging door het drinken van ijskoud water!

Ijs is echter zeker niet slecht bij warm weer! Voor het regelen van de lichaamstemperatuur is ijs wél efficiënt! Wanneer ijs van vast naar vloeibaar overgaat, onttrekt deze nl. extra warmte aan het lichaam! Bij deze het perfecte excuus om af en toe te genieten van een heerlijke sorbet!

Wie zich liever aangetrokken voelt tot het nuttigen van een heerlijk koel biertje of een glaasje rosé, hoeft zich niet onmiddellijk schuldig te voelen. De zon heeft geen nadelig effect bij het consumeren van wat geestrijke dranken. Het lijkt soms dat je sneller dronken bent in de zon, maar dat is helemaal niet zo. Als het echter warm is, heb je van nature meer dorst en drink je gewoon ook meer.. met het tipsy resultaat als gevolg!

Wat echter veel schadelijker is aan alcohol, is het dagelijkse overmatige gebruik die aanleiding geeft tot huidkanker: 20% meer kans op melanoom, een agressieve vorm van huidkanker!

Probeer dus toch maar eens dat alcoholvrij pintje... of blijf vooral ook koffie drinken, warm of koud maakt niet uit! Koffie droogt helemaal niet uit, in tegendeel ze draagt bij aan een goede vochtbalans. Drink tijdens een hittegolf dus gerust die paar bakkies koffie om de dag goed te starten!

En hoe zit dat met dat zout?! Door veel te zweten raken we inderdaad wat zout kwijt, maar zeker niet genoeg om hier een tekort te ondervinden, integendeel! Door veel te zweten, krijgen we juist een zouter lichaam. We verliezen immers meer vocht dan zout waardoor het zoutgehalte gaat verhogen. Enkel wie veel sport of langdurig zwaar werkt in de zengende hitte dient ook veel te drinken, en dan is er wel wat extra zout nodig. 9 gram zout per dag is nl. al meer dan genoeg voor een gemiddelde mens!

Proost!!