De verschillende levensfases en uw huid

03-02-2019

In het menselijk leven kunnen we een aantal levensfasen onderscheiden. Eerst maken we een periode door van ontwikkeling, tot op het punt dat ons lichaam volgroeid is. Daarna vindt een proces van veroudering plaats, met ouderdom en uiteindelijk de dood als onvermijdelijk gevolg. Tijdens deze levensloop verandert onze huid, onze haren, onze nagels en zorgen deze vaak voor onschuldige maar esthetisch minder aangename gevolgen.


Baby's worden geboren met een witte vette laag op de huid, die de huid tegen uitdroging beschermt en zorgt voor een betere passage door het geboortekanaal en een betere overgang van omgevingstemperatuur na de geboorte. Zweetklieren zijn nog niet voldoende ontwikkeld, waardoor baby's niet aan te hoge temperaturen mogen worden blootgesteld. Huidafwijkingen doen zich in deze fase voornamelijk voor door snelle en/of grotere verschillen in omgevingstemperatuur.


Na de neonatale fase ondergaat de huid van kinderen weinig verandering tot aan de puberteit. Dan vindt een snelle groei plaats Bij jongens begint de puberteit tussen 10 en 14 jaar. Bij meisjes gemiddeld anderhalf jaar eerder. Door stimulatie van de zweetklieren onstaat de typische lichaamsgeur, en onder invloed van hormonen worden talgklieren actiever, de talgproductie verhoogt en de huid wordt dikker. Dit zorgt voor vetter haar en een vettere huid. 

Zwarte puntjes (mee-eters of comedonen) ontstaan door de verkleuring van het talg van witgeel naar zwart. Vaak ontstaan er ook pukkels (rode bultjes, gevuld met huidcellen en vocht) en puistjes (meestal pijnlijk en gevuld met etter of pus). In ernstige gevallen kunnen ook cysten ontstaan, een holte in de huid, gevuld met ontstekingsvocht, huidcellen en afvalstoffen. Omgekeerd kan ook, waarbij de huid droog is en er 'milia' (gerstekorrels) ontstaan. Bolletjes talg in de huid die je niet makkelijk kan weghalen.


Tijdens de zwangerschap treden er aanzienlijk veel lichamelijke veranderingen op: weerstand, stofwisseling, haargroei, zweetklieren, bloedvaten en huid. De meeste huidveranderingen verdwijnen na de bevalling spontaan. 

Huidjeuk komt vaak voor tijdens de laatste maanden door de oprekkende huid. Ook hyperpigmentatie komt bij 90% van de zwangerschappen voor en hangt samen met verschillende hormonen die de pigment actiever maken. Tepels, oksels, dijen, geslachtsdelen en de mediaanlijn op de buik kunnen donderbruin kleuren. Ook op het gezicht kunnen pigmentaties optreden. Boodschap is om best zo weinig mogelijk zonlicht toe te laten, om de pigmentcellen niet te activeren. Striae (striemen) zijn scheuren die in het bindweefsel van de huid ontstaan, door het oprekken van de huid. Deze schade is zeer moeilijk te herstellen en kan wel afdoende behandeld worden maar zal helaas nooit echt volledig kunnen verdwijnen. Voorts treden ook makkelijk rode verwijde vaatjes, spataderen, oedeem en zelfs aambeien op.


De menopauze treedt op wanneer een vrouw op middelbare leeftijd een jaar lang geen menstruatie meer heeft gehad. Deze begint meestal tussen 45 en 55 jaar en duurt enkele jaren. Door een daling van het oestrogeen vinden enkele markante huidveranderingen plaats. De huid wordt veel droger en deze verliest hierdoor ook veel elasticiteit. 'Flushes' of plots opkomende vlekkerige roodheid in het gezicht is niet uitzonderlijk.

Het regelmatig bezoeken van een huidexperte kan uitkomst bieden in het gebruik van passende huidproducten in de menopauze en het aanpakken van een droge huid en vlekkerige roodheid.


Huidveroudering is een geleidelijk proces wat uiteindelijk resulteert in wat wij 'ouderdom' noemen. Hoe je oud wordt, wordt bepaald door intrinsieke (genen) en excentrieke factoren. Op de excentrieke factoren hebben we veel invloed. Denk aan roken, drinken, voedingspatroon en langdurige onbeschermde blootstelling aan zonlicht.

De huid wordt steeds dunner, het celdelingsproces gaat trager. Een jonge huid vernieuwt compleet op 28 dagen, een oude huid doet hier gemiddeld 60 dagen over. 

Een slappere huid (afname van fibroblasten) en rimpels (afname van collageen, waardoor het volume van de huid vermindert). Ook zonlicht vermindert nieuwe aanmaak van collageen. 

Een droge en schilferige huid en een vale gele huidskleur door een verminderde doorbloeding en pigmentvlekjes door jarenlange opbouw van zonschade.

Weinig en grijze beharing.


Vanaf de pubertijd is het daarom aan te raden om de huidexpert regelmatig een bezoek te brengen. Deze kan vroegtijdig de vaak onschuldige maar meestal onesthetische kwaaltjes efficiënt behandelen en erger voorkomen. 

Uw skincoach is uw metgezel die met uw leven meereist! Ze speelt tevens een cruciale rol in het opsporen van vroegtijdige kwaadaardige vlekjes en ze helpt u om zo goed en zo lang mogelijk te kunnen genieten van een stralende, gezonde en jong uitziende huid!